Stresul duce la insomnie?

Cu totii avem printre apropiatii sau cunoscutii nostri persoane care sunt sanatoase si dorm bine in conditii de stres, in timp ce altele nu reusesc sa se odihneasca.
Multi dintre noi ne-am confruntat cu situatii stresante, avem ca reactie gandirea negativa si simtindu-ne neajutorati, chiar neintelesi. Insomnia poate da starea de neputinta, astfel incat putem crede ca nu putem face nimic care sa ne scoata din stres, ajungem sa ii evitam pe cei apropiati si sa ne infuriem usor.
Sunt persoane care reactioneaza diferit la situatiile stresante, gandind optimist si privind ceea ce se intampla ca pe o provocare, considerand ca poate exercita un anumit control asupra stresului, glumind la adresa sa si a ceea ce se intampla si cautand compania prietenilor si a familiei.
Evenimentele stresante din viata noastra sunt cele care favorizeaza insomnia. Cele mai multe dintre persoanele cu insomnie, dar si persoanele cu somn normal dorm mai prost in zilele stresante. Cu cat stresorii sunt mai frecventi si mai puternici, cu atat probabilitatea de aparitie a problemelor de somn in noaptea urmatoare este mai mare.
Stresul stimuleaza, printre alte modificari interne, si secretia de hormoni specifici stresului, care raman la valori ridicate, atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii, mentinand starea de veghe si inhiband starea de somn. In acelasi timp, reactiile de stres sunt cauzate si mentinute si de gandurile negative in legatura cu ceea ce se intampla, avand ca rezultat stimularea sistemului de veghe si producerea insomniei.
Cele mai bune rezultate in lupta cu stresul, dar si cu insomnia o reprezinta restructurarea cognitiva si exercitiile de relaxare.
Restructurarea cognitiva se refera la identificarea gandurilor negative, producatoare de disconfort psihic, si inlocuirea acestora cu alternative noi care sa ne reconstruiasca gandirea.
Tehnicile de relaxare linistesc si limpezesc mintea, distrag atentia de la gandurile negative si imbunatatesc capacitatea de concentrare, scad anxietatea, furia, frustrarea si simptomele stresului, imbunatatesc starea generala de sanatate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Toate drepturile rezervate © Terapie prin iubire - 2021